Herfst

Datum: 23 October , 2017
Geschreven door: Ria

Op een mooie zonnige herfstdag wil je misschien nog wel naar buiten, maar wanneer het buiten stevig waait en de regen met bakken uit de lucht komt, is het toch een stuk lastiger om de weg naar je voordeur te vinden. Althans. Dat geldt voor de meeste mensen.Het is een stuk makkelijker en aantrekkelijker om binnen op de bank onder een dekentje te blijven zitten, maar niet naar buiten gaan omdat het regent of waait is eigenlijk geen optie.

De meest voorkomende smoesjes die je in de herfst kunt hebben om niet naar buiten te gaan:

·      Het regent

Ja, vervelend. Regen. Het is lastig om naar buiten te gaan als het al met bakken uit de lucht komt vallen. Je kunt even Buienradar raadplegen om te kijken of het op een ander moment betere omstandigheden zijn, maar als je op een ander moment geen tijd hebt, vind ik niet dat je de regen als excuus moet gebruiken om niet naar buiten te gaan. Wist je dat wanneer het regent er veel meer zuurstof in de lucht zit? Dat kun je tijdens het (hard)lopen heel goed gebruiken. Neem een paraplu mee als je gaat wandelen. Met een lekker bakje thee nadien, voel je je heerlijk voldaan!

·      Het waait

(Hard)lopen tijdens een herfststorm is een uitdaging. Maar het is geen reden om niet naar de buiten te gaan. Alle wind die je tegen hebt, heb je uiteindelijk ook weer mee (als je op hetzelfde punt eindigt als waar je begint natuurlijk). En ja, die wind tegen is zwaar, maar het is niet anders. Adem in, adem uit, zet het ene been voor het andere en pas je tempo iets aan als je het (te) zwaar hebt. Begin tegen de wind in, dan vlieg je naar huis!

·      Het is koud

Hier kun je je natuurlijk tegen kleden! Er is maar een beperkt aantal kledingstukken dat je uit kunt trekken als je het warm hebt, maar je kunt oneindig veel kleding aantrekken om jezelf warm te houden.

·      Het is donker

In de zomer is het geen moeite om met daglicht te lopen, in de herfst wordt dat toch een uitdaging. Het is belangrijk dat je voor het overige verkeer goed zichtbaar bent, dus loop met verlichting op je kleding. Ik zou je daarnaast ook aan willen raden om voorzichtig te zijn in onbewoond gebied. Loop in het donker liever door een woonwijk of langs een openbare weg, dan in een bos of duingebied. Veiligheid voor alles. Samen lopen is veiliger en gezelliger! Spreek met een maatje af.

·      Ik ben moe

In de herfst en winter voelen we ons vaak vermoeider en neerslachtiger omdat we meer binnen zitten en minder zon zien. Dit gevoel kun je juist doorbreken door wel naar buiten te gaan en (hard) te lopen. Probeer op vrije dagen lekker midden op de dag te lopen, zodat je al het daglicht meepakt dat je pakken kunt. Niet iedereen kan er zijn winterdip mee voorkomen, maar het kan al enorm schelen. Niet alleen is de buitenlucht en het licht goed voor je, (hard)lopen zelf zorgt er ook voor dat er positieve stofjes vrijkomen.

Zo, ik hoop dat ik je overgehaald heb om naar buiten te gaan. Je verbrand lekker veel Kcal en je voelt je nadien veel fitter en tevreden over jezelf.