Het verschil tussen een diëtiste en een gewichtsconsulente:
Een diëtist(e) behoort tot de paramedische beroepen en is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. Een diëtist behandelt patiënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. Hij of zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.
Diëten dienen als behandeling bij diverse ziekten of symptomen, zoals:
• Diabetes mellitus type 1 en type 2 (suikerziekte): bij diabetes mellitus wordt geadviseerd o.a. koolhydraten (alle suikers) regelmatig over de dag te verdelen, vetten te beperken en voedingsvezels te verrijken.
• Coeliakie: patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen (gluten is een bestanddeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Vooral bij kinderen is het dan niet makkelijk om voldoende alternatieven te vinden. Daarbij moet het dieet volwaardig blijven en de voeding aantrekkelijk.
• Ondervoeding: veel patiënten zijn bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Ondervoeding kan allerlei problemen geven, zoals een verhoogde kans op complicaties na een operatie. Een eiwitrijk en energierijk dieet kan dit risico verminderen.
• Allergieën: de diëtist helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken.
• Welvaartsziekten: overgewicht (BMI 25-30), obesitas (BMI > 30), hart en vaatziekten, hypercholesterolemie en diabetes mellitus type 2
Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten. Hij kan sporters helpen hun voedingspatroon te optimaliseren naar behoefte, zodat zij beter kunnen presteren.
Vaak stuurt een huisarts patiënten door naar een diëtiste als je wilt afvallen terwijl een gewichtsconsulent jeook prima kan begeleiden.
Een gewichtsconsulent is iemand die mensen met overgewicht begeleidt door middel van goede voeding. Iemand die de gewichtsconsulent bezoekt, wordt geen 'patiënt' maar 'cliënt' genoemd. Een gewichtsconsulent is onder andere geschoold in de voedingsleer en helpt met verantwoord afvallen. Door het adviseren van een bepaald eetpatroon of door de cliënt te wijzen op gezonde(re) alternatieven wordt het doel (namelijk: een gezond gewicht) bereikt.
Gewichtsconsulenten maken veelal gebruik van verschillende coachingsmethoden en motiveren de cliënt om ook meer te gaan bewegen of te gaan sporten. Naast begeleiding bij overgewicht geven veel gewichtsconsulenten ook advies of voorlichting met betrekking tot voeding, bijvoorbeeld bij bedrijven en/of op scholen.
Een gewichtsconsulent is geen diëtist. Het beroep gewichtsconsulent is niet vastgelegd, wat betekent dat iedereen zich zo zou mogen noemen.
In 2005 is de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) opgericht, een overkoepelende belangenvereniging voor vrijgevestigde en in loondienst werkzame gewichtsconsulenten.
Als de gewichtsconsulente hier bij aangesloten is, wordt een groot deel van de consulten vergoed door de zorgverzekeraar.
Kortom: als je goede voornemens hebt en je wilt op een gezonde manier d.m.v. goede voedingen meer bewegen afvallen, meld je dan aan bij Rozeboomslifestyle in Stiens. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom!
Ik ben gewichtsconsulente en aangesloten bij de BGN!
Fijne jaarwisseling en een gezond 2018 gewenst!