Sinterklaas

Datum: 21 November , 2017
Geschreven door: Ria

In de winkels ligt alweer het eerste Sinterklaas snoepgoed. Het blijft niet alleen bij pepernoten, maar hier zijn al vele varianten op. Kan al dit snoepgoed nou veel kwaad en hoeveel extra tussendoortjes mag je eigenlijk per dag? Hieronder is een tabel te zien met verschillende Sinterklaas lekkernijen en het aantal calorieën die deze producten bevatten.

 

Aantal kcal / per stuk

Kruidnoten

5 kcal per stuk (1g)

Chocolade kruidnoten

10 kcal per stuk (2g)

Oud Hollandse pepernoten

9 kcal per stuk (3g)

Taai taai

61 kcal per stuk (20g)

Speculaas

25 kcal per stuk (5g)

Gevulde speculaas

130 kcal per blokje (30g)

Speculaas brokken

120 kcal per stuk (25g)

Banketstaaf/ letter

44 kcal per stukje (10g)

Marsepein

106 kcal per stukje (25g)

Schuimpjes

13 kcal per stuk (4g)

Elke dag is er ruimte om extra calorieën te nemen. Onder extra’s wordt onder andere snoep, koek, snacks en sauzen verstaan. Hoeveel je ervan kunt eten, hangt af van je leeftijd en geslacht. Mannen tussen de 19 en 50 jaar oud mogen maximaal 400 calorieën extra tussendoor nemen en voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dit 300 calorieën.

Wat kan je het beste nemen? Het belangrijkste is om alles met mate te eten. Een handje pepernoten per dag kan echt geen kwaad, maar wel als je een hele bak met pepernoten eet. Alle zoetigheid, zoals marsepein  bevat veel suikers. Suikers leveren in verhouding minder voedingsstoffen op en is in grote hoeveelheden slecht voor de tanden. Ook kan een langdurige inname van te veel suikers leiden tot gewichtstoename. Het is dan ook aan te raadde om dit niet te vaak te eten. 

Haal het snoepgoed pas echt in huis als je Sinterklaas viert en niet al weken van tevoren!

Het samenzijn met elkaar, het plezier om de gedichtjes en de surprises zijn het belangrijkst.

Fijne Sinterklaas gewenst!!!